ADHD brengt zowel risico's als kwaliteiten met zich mee. De risico's zijn o.a. dat saaie, simpele taken niet afkomen, dat er onregelmatig gepresteerd wordt tot zelfs uitval. Wil je meer weten? Hoe de positieve eigenschappen/kwaliteiten van ADHD in kan zetten? Welke positieve kenmerken er eigenlijk zijn? Hoe je de ADHD-medewerker goed laat functioneren en zelfs excelleren? Hoe je de kans op verzuim en inefficiënt werken voorkomt? Hoe je iemand met ADHD / ADD nou het best begeleidt? Lees dan verder.Zakelijke Wereld, Samenwerking, Puzzel

 

Medewerkers met ADHD / ADD  :

  • kunnen goed multitasken en zijn daardoor inzetbaar bij verschillende werksoorten;
  • zien vanuit een breed perspectief het totaalplaatje;
  • zijn echte ‘deadline junks’ die een confrontatie met een onverwachte spoedklus goed aankunnen;
  • kunnen goed werken in een crisissituatie;
  • kunnen goed ‘outside the box’ denken;
  • hebben een opmerkelijk doorzettingsvermogen en vasthoudendheid;
  • zijn heel creatief;
  • hebben een groot inlevingsvermogen;
  • zijn energiek en enthousiast.

"Iemand met ADHD / ADD kan van grote waarde zijn als je gebruik maakt van de positieve kenmerken van ADHD / ADD!"

Besef dat deze werknemers een speciale rol in het bedrijf kunnen vervullen. Om te voorkomen dat deze werknemer vastloopt en om hem zo optimaal mogelijk te laten functioneren, zijn er een aantal aandachtspunten.

Aandachtspunten:

  • Werk en werkplek
    Het is het belangrijk voor een werknemer met ADD / ADHD dat hij op de goede werkplek zit en werk heeft dat afwisselend en uitdagend genoeg is. Bij een ADHD'er is het minder vanzelfsprekend dat er dopmanine aangemaakt wordt in het brein. Hierdoor kan het o.a. lastig zijn om te starten met taken en/of taken af te maken. Zorg dat je tussentijds terugkoppelmomenten hebt, al is het maar via de mail. Wat kan degene zelf doen om het project draaiende te houden? Zorg verder dat er ondersteuning is voor beperkende factoren. 
  • Afstemming op competenties en kwaliteiten
    Het is belangrijk om taken af te stemmen op competenties en kwaliteiten. Ga daar (eventueel samen) naar op zoek. Analyse van wat er minder goed gaat kunnen ze zelf al extreem goed en het is zaak juist oplossings gericht te denken in plaats van probleem gericht. 
  • Puzzel naar oplossingen
    Informeer naar wat iemand nodig heeft! Puzzel samen naar wat bij kan dragen om goed te kunnen werken. Voor sommige taken, zoals het schrijven van gecompliceerde stukken, is het misschien handig om even in een aparte kamer te kunnen zitten of thuis te kunnen werken. Voor andere werkzaamheden heeft hij het misschien juist nodig om onder de mensen te zijn. Het kan zijn dat er iets anders nodig is dan gangbare oplossingen zoals structuur en rust. Het tegenovergestelde is vaak waar. Accepteer dat het andere oplossingen zijn dan dat jij zou bedenken. En luister goed wat iemand nodig heeft om goed te functioneren. Wat maakte dat het eerder goed ging? Wat deed iemand toen? En hoe? Destileer aspecten die kunnen helpen. De "gebruiksaanwijzing" van iemand met ADHD is echt anders dan bij 95% van de rest van de werknemers. 
  • Goede informatie en duidelijkheid verschaffen
    Het kan zijn dat een gebrek aan overzicht aan uitstelgedrag ten grondslag ligt. Bespreek dit, verschaf meer informatie en duidlelijkheid over de opdracht. Zorg dat er makkelijk een beginnetje gemaakt kan worden. Mensen met ADHD hebben een grote behoefte aan duidelijkheid. Geef dus duidelijke en concrete opdrachten en benoem het doel.
    Hak de opdracht eventueel in kleine stukjes met eventueel eigen deadlines. Overleg of het handig is om terugkoppelmomenten in te bouwen. Het is belangrijk om dit oplossingsgericht, positief en op een gelijkwaardige manier te bespreken.  
  • Wat werkt niet
    Saai, repetitief, geestdodend werk, strikte regels, veel papierwerk of administratie, een geïsoleerde werkplek, zijn zaken die over het algemeen slecht werken voor een ADHD-medewerker. Dit kan leiden tot een inefficiënt werken en zelfs verzuim. Hij / zij loopt vast, raakt overbelast, krijgt steeds meer achterstallig werk, rondt taken niet af en raakt het overzicht kwijt. Simpeler en minder werk aanbieden, werkt vaak averechts. Zie de andere aandachtspunten.

"Het aanbieden van simpelere taken, werkt vaak averechts"

Hoe nu verder? 

Wil je liever samen met een specialist aan de slag? Gespecialiseerde begeleiding voor uw medewerker? Gewoon eens sparren?  Overleg over praktische oplossingen voor een zo optimaal mogelijke afstemming van uw wensen en de kwaliteiten en kwaliteiten en beperkingen van de werknemer. Ik (Arda Nieboer) ben ervaringsdeskundige en gecertificeerd ADHD-coach. Neem eens contact met mij op! Je kunt mij direct bereiken op telefoonnummer: 06-51 11 49 42

Neem contact op!

Designed by Walraven WebWerk